Uudenkaupungin rauhanpalkinto
Tällä sivulla
Uudenkaupungin kaupunki perusti rauhanpalkinnon vuonna 2021 osana Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuotta. Palkinnon kautta kaupunki haluaa tukea toimintaa ja tekoja entistä oikeudenmukaisemman, turvallisemman ja sopuisamman maailman puolesta. Palkinto jaetaan joka neljäs vuosi.
Uudenkaupungin rauhanpalkinto voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena kansojen välisestä rauhantyöstä tai tunnustuksena aktiivisesta toimijuudesta pienissä ja suurissa rauhanteoissa.
Rauhanteot voivat näyttäytyä monin eri tavoin. Ne voivat olla esimerkiksi valtioiden välisen yhteistyön helpottamista, radikalisoitumisen vastaista työtä, siviilien aseman parantamista konfliktitilanteissa, ydinasekiellon ajamista, ihmisoikeuksien puolesta työskentelyä, väkivallattomuuden puolustamista, oikeudenmukaisuuden toteutumisen tukemista, ristiriitojen ratkomista, asiallisen tiedottamisen edistämistä, sovittelua, vertaisohjaamista, toisen henkilön tukena ja turvana toimimista tai vaikkapa arkisia sopua edistäviä tekoja.
Rauhanpalkinto voidaan samana vuonna myöntää molemmista kategorioista tai vaihtoehtoisesti vain toisesta kategoriasta.
Uudenkaupungin rauhanpalkinnon suuruus on 4 000 euroa. Kaupunginhallitus voi kuitenkin halutessaan myöntää poikkeuksellisen ansiokkaasta työstä tai toiminnasta enintään 10 000 euron palkinnon.
Palkinnon saajat valitaan esitysten perusteella. Rauhanpalkinnon saajaa voi ehdottaa kuka tahansa. Rauhanpalkinnon työryhmä valmistelee annettujen ehdotusten pohjalta kaupunginhallitukselle esityksen palkinnon saajista.
Rauhanpalkinto jaetaan elokuussa 2025 - ehdotuksia otetaan vastaan 16.5. saakka
Uudenkaupungin rauhanpalkinto jaetaan toistamiseen elokuussa 2025. Palkinnon saajat valitaan esitysten perusteella, ja ehdotuksen voi tehdä kuka tahansa. Ehdotuksia otetaan vastaan 16.5.2025 saakka oheisella lomakkeella.
Tänä vuonna valinnassa painotetaan erityisesti tekoja ja toimintaa, jotka vahvistavat rauhaa ihmisten arjessa, puolustavat ihmisoikeuksia tai tukevat oikeudenmukaisuutta – etenkin tilanteissa, joissa nämä arvot ovat uhattuina.