ILMO - Uudenkaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma

Uusikaupunki tekee työtä puhtaiden vesien eteen, toimii vastuullisesti arjessa ja kehittää elivoimaa kestävästi. Uudenkaupungin ILMO-ohjelma kattaa kaupungin ilmasto- ja ympäristötyön sekä luonnon monimuotoisuuden turvaamisen eteen tehtävät toimet.
- Uusikaupunki on kuulunut Hinku-verkostoon vuodesta 2008 ja on valtuuston päätöksellä sitoutunut tavoittelemaan koko alueensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
- Ohjelma tavoittelee lisäksi luonnon köyhtymisen pysäyttämistä ja kestävän elinympäristön turvaamista Uudenkaupungin alueella.
- Lähivesien hyvän ekologisen tilan saavuttaminen Uudenkaupungin alueella tarkoittaa, että vesistökuormitusta tulee vähentää keskimäärin 27% fosforin ja 55 % typen osalta
Puhtaille vesille
Ohjelman kärjessä on Uudenkaupungin vesistöjen kunto: Sirppujoen valuma-alueen ja makeavesialtaan tilan parantaminen on strateginen tavoite, jolla turvataan paitsi puhtaan veden saatavuus, myös rannikkoluonnon ja Uudenkaupungin merialueen hyvinvointi. Ravinnekuormituksen vähentäminen, hulevesien hallinta ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa ovat keskeisiä toimenpiteitä.
Vastuullisesti arjessa
ILMO kannustaa kaikkia toimimaan: asukkaita, mökkiläisiä, matkailijoita ja kaupungin omia yksiköitä. Ohjelma kokoaa yhteen toimet, joilla vähennetään arjen päästöjä – esimerkiksi kestävä liikkuminen, energiatehokas asuminen ja luonnon monimuotoisuutta tukevat valinnat. Ympäristökasvatus ja viestintä ovat keskeisessä roolissa.
Elinvoimaa kestävästi
Kestävä elinvoima syntyy yhteistyöstä. ILMO tukee yritysten ja yhteisöjen vastuullisuustyötä, ja luonnon arvojen huomioimista elinkeinopolitiikassa. Kunta toimii kumppanina ja vastuullisen toimintaympäristön rakentajana. Ohjelmassa korostuu luontopääoman merkitys alueen vetovoimaisuudelle ja huoltovarmuudelle.
Ohjelman seuranta
Ohjelma sidotaan kaupungin budjetointiin, ja sen toteutumista seurataan vuosittain. ILMO tehdään yhdessä – niin kaupungin organisaation kuin asukkaiden, yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Toimenpiteitä päivitetään vuosittain, ja ohjelman kokonaisuus tarkistetaan vähintään valtuustokauden aikana. Työtä ohjataan kaupungin sisällä poikkihallinnollisesti.